Een kijkje in de surveys van Salesforce plus de Winter '21 release

Blog
22 Oct 2020
Ellen van Hattem
Afbeelding Salesforce Winter 21 release 350x250.png

De winter komt er weer aan en dus is het ook tijd voor de Salesforce Winter ’21 release.  Zoals gewoonlijk is er in de releasenotes uitgebreid beschreven welke functionaliteiten er in deze release nieuw of uitgebreid zijn. Deze keer gaan we niet voor het beschrijven van de tips & tricks, maar willen we graag een bepaalde functionaliteit uitlichten: de Salesforce Survey.

In deze bijzondere tijd met veel thuiswerken en online meetings, is goede communicatie met medewerkers en klanten extra belangrijk. Een ideale tijd om eens nader te onderzoeken hoe collega’s denken over bepaalde organisatorische zaken of hoe tevreden jouw klanten zijn.

 

 

Surveys
Vragenlijsten zijn een waardevolle mogelijkheid tot het verzamelen van informatie. Maar er zit ook een uitdaging aan. Je wilt deelnemers natuurlijk niet vervelen met te lange vragenlijsten vol ‘onnodige’ vragen. Bij veel bedrijven is er een losse applicatie voor enquêtes aanwezig. Maar het is ook in Salesforce mogelijk om vragenlijsten te maken, verzenden en analyseren.

Salesforce Winter 21 release 1
 

 

 

 

 

Start: Bouw de vragenlijst
In de Survey Builder begint het bouwen van de vragenlijst. Onderstaand scherm is het startscherm bij het aanmaken daarvan. Start met de teksten voor de verwelkomingspagina en bedankpagina.

Salesforce Winter 21 release 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vervolgens is het tijd voor het toevoegen van de vragen. Er zijn verschillende soorten vragen die gesteld kunnen worden, zie hieronder in de afbeelding:

Salesforce Winter 21 release 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Soms is het gewenst om een bepaalde logica voor vragen toe te passen. Bijvoorbeeld bij een specifiek antwoord op een vraag kunnen andere vervolgvragen overgeslagen worden. Dit is mogelijk met ‘Display logic’. De vragenlijst wordt dan een stuk relevanter voor de klant of collega.

Salesforce Winter 21 release 4

 

 

 

 

 

 

 

Verstuur de vragenlijst
Zijn de teksten en vragen naar wens? Activeer dan de vragenlijst en ga naar de verzendopties. Het is mogelijk om de vragenlijst te versturen via een link, met een QR-code of via e-mail. Het versturen kan naar gebruikers van Salesforce (intern), maar ook naar externen. Het is mogelijk om driehonderd responses te verkrijgen met de standaard aanwezige functionaliteit.

Analyseer de uitkomsten
De vragenlijst is gemaakt en de antwoorden zijn verzameld. Dan begint nu het interessantste onderdeel van de vragenlijsten: de antwoorden analyseren. Standaard in de Survey Builder is er bij iedere vraag een grafiek te zien met een overzicht van de gegeven antwoorden. De gegevens zijn ook te exporteren als .csv-bestand.

Salesforce Winter 21 release 5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het is ook mogelijk om via de standaard Rapportage functionaliteit in Salesforce andere rapportages te maken over de vragenlijsten. Zo hoef je geen waardevolle uitkomsten te missen!

Extra opties en mogelijkheden
Naast deze mogelijkheden zijn er ook enkele opties om de lay-out van de vragenlijst aan te passen. Denk aan de achtergrond en kleuren van de teksten.

Bovenstaande mogelijkheden zijn de basisopties voor het opstellen en verzenden van vragenlijsten met Salesforce Surveys. Meer geavanceerde activiteiten zijn ook mogelijk in Salesforce, maar dan is een Salesforce Feedback Management Licentie nodig. Enkele extra opties zijn bijvoorbeeld:

  • Het ontvangen van ongelimiteerd responses
  • Het gebruik van samengevoegde velden
  • Het creëren of updaten van records gebaseerd op de antwoorden van de deelnemer

Samenvattend, Salesforce Surveys is een goede basisoplossing voor het werken met vragenlijsten. Door het gebruik van deze oplossing is het niet altijd nodig om nog een aparte enquête tool aan te schaffen. Dit scheelt kosten voor het gebruik van de extra applicatie, maar er hoeft ook geen koppeling tussen Salesforce en de enquête tool gerealiseerd te worden.

Interesse in het versturen van vragenlijsten? Neem dan gerust contact met ons op.