Accountants omarmen SBR Jaarrekening voor banken

Nieuws
16 May 2019
nieuwsbericht_sbr_350x250

Accountants en intermediairs zijn positief over de versimpeling van het aanleverproces van SBR-rapportages aan banken. Softwareleveranciers hebben het zo gebruiksvriendelijk mogelijk gemaakt: met slechts enkele drukken op de knop wordt de SBR Jaarrekening veilig en snel verzonden. Dit betekent dat de ‘PDF-stroom’ naar banken snel gaat opdrogen; SBR is de toekomst!

SBR Jaarrekening
Bij het aanleveren van de SBR Jaarrekening is het niet langer nodig om aanvullende toelichtingen te verzamelen. Daarnaast bespaart de accountant of intermediair veel tijd, omdat het opstellen van een aparte SBR-kredietrapportage overbodig is geworden. De banken vragen hun zakelijke klanten inmiddels actief om alleen nog maar een SBR Jaarrekening aan te leveren. In specifieke situaties kan nog om aanvullende toelichtingen worden gevraagd, maar dat is meer uitzondering dan regel.

Steeds meer kantoren genereren daarom binnen het samenstelproces standaard de SBR Jaarrekening en plaatsen deze in MijnAccountantsPortal of het klantdossier. Via MijnAccountantsPortal kan de klant zelf, op elk willekeurig moment, ervoor kiezen om de SBR Jaarrekening aan te leveren bij de juiste ontvangende partij. Op deze manier kan de klant snel en simpel voldoen aan het verzoek van haar bank én regie over de eigen financiële data.

Softwareleveranciers
In de afgelopen jaren is door softwareleveranciers fors geïnvesteerd in de SBR Kredietrapportage. De functionaliteit binnen de software is doorontwikkeld en steeds gebruikersvriendelijker geworden. Desondanks is het gebruik door accountants en intermediairs niet echt van de grond gekomen, mede door de hoeveelheid toelichtingen die gevuld moesten worden. Het voorstel van SBR Nexus om te kiezen voor het door ontwikkelen van de SBR Jaarrekening werd dan ook met enthousiasme ontvangen.  Het belangrijkste doel: beter aansluiten bij het proces van de accountant/intermediair. De bereidheid om de SBR Jaarrekening te implementeren was dan ook bijzonder groot. De nauwe samenwerking tussen SBR Nexus en de softwareleveranciers heeft ervoor gezorgd dat de nieuwe rapportages effectief en snel zijn geïmplementeerd.

Niets doen is geen optie
Steeds meer klanten krijgen van hun bank het verzoek om de SBR Jaarrekening aan te leveren. Levert de klant een pdf-bestand aan, dan kan de bank hiervoor extra kosten in rekening brengen. Zonde, aangezien de SBR Jaarrekening met enkele drukken op de knop kan worden verstuurd. Nagenoeg alle softwareleveranciers ondersteunen inmiddels de SBR Jaarrekening. Banken gaan er -terecht- vanuit dat de accountant/intermediair dit kan faciliteren voor haar klanten. Wil je meer weten over hoe MijnAccountantsPortal jou hierbij kan ondersteunen? Neem dan gerust contact met ons op.