Rolstoelhockey, mijn passie

Blog
24 Apr 2013
Jeroen Somhorst
Rolstoelhockey blog 350x250

Zoals u heeft kunnen lezen op mijn persoonlijke pagina is Rolstoelhockey een van mijn grootste hobbies.Deze machtige sport beoefen ik al sinds mijn 15e en beleef er, zo'n 16 jaar later, nog steeds erg veel plezier aan. In Nederland is het rolstoelhockey 'bij toeval' ontstaan. In de eerste helft van de jaren zeventig werd op scholen voor speciaal onderwijs, tijdens de gymnastieklessen ingespeeld op de behoefte van lichamelijk gehandicapte kinderen en jongeren om aan sport te doen. Vanwege de grote gelijkenis met het hockey werd de naam rolstoelhockey bedacht. Rolstoelhockey is er in Nederland in twee soorten. Electrisch rolstoelhockey en Handbewogen rolstoelhockey. We kennen in Nederland een landelijke competitie. Gedurende een aantal competitiedagen strijden teams in diverse klassen om de eerste plaats. Binnen handbewogen rolstoelhockey kennen we de volgende klassen:

 

  • Hoofdklasse
  • Overgangsklasse
  • 1e klasse
  • 2e klasse
  • 3e klasse
  • 4e klasse
  • 5e klasse

Een wedstrijd wordt in de 5e t/m 1e klasse gespeeld met 3 veldspelers en 1 keeper. In de overige klassen zijn er 4 veldspelers. Een ander verschil is dat bij de twee hoogste klassen het veld een ruimte van 2 meter achter de goal kent zoals ook wel te zien is bij ijshockey. Dit geeft de teams extra mogelijkheden tot verdedigen of aanvallend spel. Denk aan een situatie waarbij een aanvaller achter de goal rijd om vervolgens in de andere hoek een goal te scoren. Voor het beoefenen van de sport wordt gebruik gemaakt van een speciale rolstoel , die met steun van de gemeente, aangeschaft kan worden. Een sportrolstoel onderscheid zich door de constructie van de rolstoel. Hij is lichter, heeft de wielen scheef staan om zo de wrijving te verminderen en heeft geen uitstekende delen zoals handvaten, remmen en dergelijke.

Voor beide disciplines (E + H) hebben we naast de reguliere competitie ook nog een nationaal team. Het Nationale E- hockeyteam staat momenteel 2e op de wereldranglijst en was tot voor kort zelfs de regerend wereldkampioen. Naast het Nationale E- hockeyteam hebben we ook een Nationaal H- hockeyteam. Zij zijn sinds het afgelopen seizoen officieel van start gegaan en hebben in hun eerste vijflandentoernooi in Tsjechië het brons behaald.