Passie voor het vak!

Blog
18 Apr 2013
Aart Nijkamp
Passie voor het vak blog 350x250

De succesvolle Italiaanse pianist en componist Ludovico Einaudi trad in maart jl. Op in Eindhoven. Einaudi is een van ’s werelds meest succesvolle pianisten en daarom was het best uniek dat hij Eindhoven aandeed. De zaal was al snel uitverkocht, zeker omdat hij met de filmmuziek van Intouchables vele harten heeft gestolen. Verder hadden we begrepen dat hij niet alleen zou optreden maar een heel gezelschap mee zou nemen. Kortom, de verwachtingen waren hooggespannen en ik had het gevoel dat alle bezoekers aan het concert er veel zin in hadden. Er hing een bepaalde fijne spanning in de lucht, the vibe was there!

Einaudi’s muziek is het best te beschrijven als: modern klassiek, minimalistisch en soms een cross-over naar elektronisch. Altijd uitgevoerd met een ongekende emotionele intensiteit. In het programmaboekje van de schouwburg zegt Einaudi: “In de piano heb ik mijn huis gevonden, dat ik bouwde met eigen handen, iedere kamer een voor een ontworpen, vol liefde aangekleed en ingericht. Gebouwd met mijn levenservaringen en de dingen die ik lief heb.” Einaudi is dus een echte creator met een romantische inslag.

Staande ovatie

Muzikaal gezien was het concert grandioos. De zaal was welhaast in extase en de artiesten kregen een staande ovatie waar menig popartiest van zal dromen. De vraag is echter of de kwaliteit van de muziek de zaal in extase bracht of we manier waarop deze artiesten hun passie met elkaar deelden en dit naar het publiek overbrachten. Ik denk het laatste en zal toelichten waarom.

Einaudi’s gezelschap bestond hoofdzakelijk uit jonge topmuzikanten, waarvan er velen multi-instrumentaal waren. Het gemak en plezier waarmee deze jonge mensen muziek maakten, was hartverwarmend. De interactie tussen de muzikanten was zichtbaar en voelbaar. Einaudi, de ster van het podium, was de ster zonder hiervoor een plek op te eisen. Het podium was zo ingedeeld dat er een perfecte balans ontstond waarin elke muzikant zich zichtbaar op comfortabel voelde. Einaudi had veelvuldig oogcontact met zijn muzikanten en genoot zichtbaar van de prestaties van deze talenten. Door het getoonde vertrouwen voelden de muzikanten zich zeker waardoor de kwaliteit tot grote hoogte werd opgezweept. Hier werd in levende lijve weer eens aangetoond waarom het geven van vertrouwen voor elke teamprestatie zo belangrijk is. Meesterlijk!

Meesterlijk teamwork

Over meesterlijk teamwork gesproken: tijdens het concert kreeg elke muzikant ruimte om zijn of haar kwaliteiten te tonen. De moeilijkste partijen werden niet altijd door dezelfde persoon gespeeld maar waren verdeeld over het gezelschap. Hierdoor werd elke muzikant uitgedaagd en was er van routinematig handelen geen sprake. Tevens waren er momenten gecreëerd waarin de individuele muzikant extra aandacht kon opeisen, altijd op basis van muzikale excellentie, nooit overdreven of zonder respect voor het geheel. Prachtig! Einauldi heeft op betreffende zaterdagavond aangetoond hoe creatieve schoonheid er uit ziet en hoe je op deze wijze vele mensen gelukkig kunt maken. Wat een voorrecht om zelf zulke mooie composities te kunnen maken en dan met zulke muzikale talenten te kunnen werken. Wat geweldig om te begrijpen hoe je het beste uit mensen te kunnen halen en dit begrip in de praktijk te brengen met zoveel passie en energie voor de ogen van een groot publiek. Uitzinnigheid van dit publiek is dan een logisch gevolg.

Laat niemand je vertellen dat....

Deze avond was een ode aan iedereen die zelf iets met passie creëert, deze creatie met anderen vormgeeft en dit op enthousiaste wijze met anderen wil delen. Ik ben ervan overtuigd dat elk mens van nature in staat is om creatief te zijn. Laat niemand je vertellen dat dit niet zo is. In iedereen schuilt dus op geheel eigen wijze een Ludovico.