Ontsluit de verborgen kracht van uw organisatie

Blog
01 Sep 2014
ontsluit kracht blog 350x250

Er zit enorm veel kennis en kunde in een organisatie verborgen. Het is de kunst om deze kennis en kunde te vinden en te ontsluiten voor de organisatie en in te zetten voor verbetering van de dagelijkse werkprocessen en als aanjager voor onze innovatie. 

Eén van de plekken waar veel kennis en kunde verborgen zit, is bij de productiemedewerkers. Zij die dagelijks zorgen dat alles daadwerkelijk vorm krijgt, zij die meer kennis hebben van het hele productieproces, de aanleverende processen, de materialen, de procedures en alle machines die er voor zorgen dat uw organisatie kan leveren wat er bedacht en beloofd is. Deze werknemers hebben vaak geen email of delen een account op en een ouderwetse pc die in een stoffig hoekje is weggestopt en waarvoor bij de IT-afdeling strootjes getrokken wordt als er een melding over komt. Het opstarten van deze pc duurt langer dan alle koffiepauzes bij elkaar en net als de pc is opgestart zet iemand anders hem weer uit.

De kennis in dit onderdeel van de organisatie wordt gedurende het werk overgedragen aan nieuwe collega's, bijgekrabbeld in procedures of gaat verloren als een werknemer vertrekt. Tussen en binnen teams of ploegen kan op deze manier veel waardevolle kennis verborgen blijven, verloren gaan, maar er kunnen ook waardevolle en innovatieve ideeën verloren gaan. Het is dus van groot belang om deze medewerkers nog meer bij uw organisatie te gaan betrekken en dan hebben we het niet over het geven van een email account. Dat hadden ze natuurlijk allang moeten hebben.

U gaat deze medewerkers betrekken door ze op eenvoudige wijze toegang te geven tot expertise en kennis ter ondersteuning van het dagelijkse werkproces en er voor te zorgen dat ze hieraan eenvoudig kunnen bijdragen. Zeker als uw organisatie in een transitie zit naar een social business en daarvoor ook de tools aan het implementeren is. De meerderheid van deze tools zijn niet alleen beschikbaar via een browser interface, maar hebben ook mobiele apps die het mogelijk maken om vanaf smartphones en tablets volledig te participeren. Heeft u nog op de werkvloer rondgelopen recentelijk? Bijna iedereen heeft inmiddels een smartphone en zeer waarschijnlijk willen ze die graag gebruiken om meer betrokken te zijn bij uw organisatie en om kennis en ideeën te delen.

En als de productiemedewerkers nog geen smartphone hebben? Zorg ervoor dat ze thuis vanaf hun pc of laptop ook kunnen participeren of zet in samenwerking met een lokale provider een plan op om tegen een gereduceerd tarief smartphones aan te bieden. En zorg natuurlijk dan op de werkvloer wel voor een goede dekking van Wifi. We willen de medewerkers immers niet op kosten jagen.

En wat gaat ons dat dan opleveren? Dat we als gehele organisatie deelnemen in de verandering naar een nieuwe manier van samen werken aan de organisatie en het ecosysteem. Dat bijvoorbeeld een personeelshandboek via het social platform in een wiki kan worden aangeboden omdat iedereen daar onverdeeld toegang tot heeft. Dat iedereen kan meedenken over de verbeteringen van de productiekwaliteit en dat daarbij ook de medewerkers met de dagelijkse ervaring vanaf de werkvloer kunnen bijdragen. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden te bedenken. Het belangrijkste is dat iedereen in de organisatie betrokken is en kan worden. Dan pas kun je als organisatie open en transparant gaan samenwerken en kan daarna de rest van het ecosysteem van partners, leveranciers en klanten worden betrokken.

Waar wacht u nog op? Wie zijn de collega's zonder toegang? Zorg dat al uw collega's betrokken kunnen zijn en toegang krijgen tot alle kennis en kunde binnen de organisatie die ze kan ondersteunen tijdens hun dagelijkse werkzaamheden en zorg ervoor dat ze ook kunnen gaan bijdragen natuurlijk. Succes!

-- Dit blog is geschreven door Max Verbong --