Ik loop voor de lol hoor

Blog
01 Oct 2013
Wilfred van Mill
loop voor de lol blog 350x250

‘Ik loop voor de lol hoor!’

Hoe vaak heb ik dat al niet gehoord in gesprekken met medehardlopers: “Maar eh, ik loop voor de lol hoor’’.’Duh. Ik niet dan?’ Alsof ik, als trainer en hobbyist-wedstrijdloper ren voor de knikkers, voor de erkenning van anderen, of voor de macho uitstraling die je krijgt met je vel over been lijf en bleke bekkie, eruitziend alsof je thuis niet genoeg te eten krijgt. Nee natuurlijk niet.

Deze misvatting wil ik vanaf nu nooit meer horen. Afgesproken? Geen mens loopt zonder plezier. Alle hardlopers, waar ook ter wereld, rennen voor de lol! 3,6 miljoen (!) recreanten in Nederland, de Afrikaanse toplopers, de Amerikanen, Mexicanen, Japanners en Chinezen, overal, echt overal, wordt met plezier gelopen. 1 keer per week of 2 keer per dag. Zonder plezier trek je je schoenen niet aan. Echt niet.

 

Heb me er zelf ook schuldig aan gemaakt hoor. Bij estafettes liep ik altijd in teams in de middenmoot, zeg maar diep in het rechter rijtje van de Jupiler League. Kwam er weer zo’n snel, saai wedstrijdteam met 20 km per uur langs gescheurd, scheldend omdat ik weer eens in de weg liep. Volledig expres overigens, dat zou ze leren, die fanatiekelingen: ‘Tsjongejonge, ik loop voor mijn plezier hoor. Doe ff normaal man. Tis maar lopen’

Boy, was I wrong. Langzaam maar zeker liet ook ik het bier staan, kwam wat regelmatiger op de training hield me aan de schema’s en zo maar ineens liep ik ook in zo’n team met pretenties. Hele eer. Al maar sneller en beter ging het. Nooit kunnen bedenken hoeveel lol je met elkaar kunt hebben en hoe motiverend het is om als team knetterhard te werken voor snelle tijden. Van 2 keer per week joggen, zo maar naar iedere dag rennen.Geloof me: Wat een plezier: heerlijk al die trainingsarbeid. Het kan niet op.

Laatst nog, spontaan een trainingskamp in Zuid-Limburg belegd.Teuven City, net aan de andere kant van de grens.Aanrader! Schoenen mee, racefiets mee en gaan als de brandweer. Vrijdagavond kick-off met een baanwedstrijd in Uden. Zaterdagmorgen een totaal uit de hand gelopen looptraining. 20 kilometer met tempo’s ipv de geplande 10km loslopen, s’middags 70 km rammen op de racefiets (Wie beklimt de Camerig het snelst? ) en s’avonds moe maar voldaan op zoek naar voedsel, wat nog niet meeviel omdat de koks in Limburg al vanaf 21.00 uur naar huis worden gestuurd. Volgende dag, zelfde verhaal, maar dan omgekeerd. ’s Morgens, gelijke ronde als dag ervoor per fiets (vergelijkingsmateriaal op de klimmetjes) en in de middag een heerlijke, alhoewel heerlijk, toch wel moe inmiddels, duurloop door het prachtige heuvellandschap.

Gek? Jazeker, beetje wel. Vermoeiend? Zeer. Voor iedereen weggelegd? Denk het niet, beetje getraind moet je wel zijn. Lol? geweldig veel! Niets zo leuk als samen sporten. Voor de lol! En ja natuurlijk, als je zoveel traint is het uiteraard fijn als je door het vele trainen beter wordt, maar zonder plezier geen vooruitgang. Echt niet.

Conclusie voor alle lezers: recreant, wedstrijdloper of wereldtopper: Lopen doen we voor de lol, iedereen! Niemand uitgezonderd.

Happy trails!