IBM Think 2018: een korte terugblik

Blog
04 Apr 2018
Ronald Dekkers
IBM Think blog

Ieder jaar organiseert onze best of breed partner IBM verschillende events voor de diverse software & hardware brands. Dit jaar is er door IBM voor gekozen om er één groot event van te maken: IBM Think.
Het event werd gehouden in Las Vegas en uiteraard was Acuity hier ook bij aanwezig. Het motto was "Let's put smart to work". Een aantal zaken hebben we meegenomen van het event. Ten eerste dat de term smart niet alleen doelt op het inzetten van IBM Watson technologie in de diverse softwareoplossingen van IBM, maar dat je ook smart kunt omgaan met de verschillende oplossingen die nu zijn geleverd door IBM en andere leveranciers. Op de beurs stonden grote spelers zoals bijvoorbeeld VMware, Cisco en Salesforce die samen met IBM oplossingen kunnen bieden om de wereld smarter te maken.
 

 

De afgelopen jaren hebben we het event Lotusphere, daarna genaamd IBM Connect, bezocht. Deze events waren alleen toegespitst op het IBM Collaboration brand (deelgebied) waarin Acuity voornamelijk actief is. Doordat alle events bij elkaar zijn gekomen waren er per Brand minder sessies beschikbaar. Dit is aan de ene kant jammer, maar aan de andere kant waren alle andere softwarebrands ook beschikbaar. Hierdoor hebben we op het gebied van cloud, security en integratie ook met de offering-, product- en technische specialisten kunnen spreken.

Op het gebied van Collaboration Solutions was de aandacht vooral gericht op de IBM Connections suite, Domino 10 en Sametime 10. De volgende belangrijke zaken zijn onder andere geannonceerd en worden momenteel ontwikkeld:

IBM Connections Suite:

 • IBM Connections Customizer: Het mogelijk maken om de look & feel van de IBM Connections cloud omgeving aan te passen, zoals dat ook kan met IBM Connections on premise.
 • IBM Connections Engagement Center: Een add-on van IBM om een compleet intranet te creëren van je IBM Connections omgeving.
 • Tailered Experience: De nieuwe versies van communities. Ook hier kun je de look & feel aanpassen, maar ook de gekozen applicaties en personen in templates verwerken. Hierdoor staan nieuwe communities meteen in het juiste formaat en zijn deze direct bruikbaar voor de gebruikers met een bepaalde rol.
 • Orient me: De welkom pagina als je IBM Connections opent. Het wordt nog makkelijker gemaakt door IBM Watson technology om de juiste informatie op het juiste moment naar je toe te laten komen.
 • IBM Connections People: Een verbeterde service om je netwerk beter in kaart te brengen of inzichtelijk te laten maken. Daarnaast wordt de mogelijkheid geboden om de people informatie in andere oplossingen te tonen. IBM Connections People kan de visuele uitbreiding worden van je LDAP of active directory.
 • IBM Connections Grid: De mogelijkheid om als business user makkelijk nieuwe apps te maken om te gebruiken binnen een community. Data tonen uit een domino applicatie of Excel is hier een voorbeeld van.
 • IBM Connections Collaborative Notes: Dit is mijn persoonlijke favoriet. De mogelijkheid om met meerdere personen tegelijk binnen IBM Connections notities te maken met foto’s en video's etc. (bijvoorbeeld in een meeting) en deze dan later om te zetten naar een blog, wiki of activitity.
 • GDPR support: In de april release wordt er een GDPR officer rol toegevoegd. Een admin met deze rol kan data verwijderen van medewerkers die uit dienst zijn (ook in de communities waar deze admin geen rechten op heeft).
 • IBM Watson Workspace: Het wordt mogelijk om te gaan werken met template spaces en de integratie met Zoom is actief.

  Domino 10:
 • Domino apps for iOS: Via een app een standaard domino applicatie tonen (live gezien echt cool). Android volgt overigens later.
 • Domino apps ontsluiten via webbrowser op basis node.js
 • Een nieuwe Notes client
 • Automatische updates van de Notes clients
 • Agenda: Andere personen kunnen toevoegen aan een bestaande meeting
 • Agenda: Team kalenders in plaats van groepskalenders. Hierin kan iedereen die in de teamkalender mag afspraken aanmaken en beheren.
 • E-mail: E-mails maken, maar op een later tijdstip laten versturen.
 • E-mail: een administratie kan policies maken om de mogelijkheden met betrekking tot email verzending te beperken (bijvoorbeeld grootte attachment, lege onderwerpen etc.). Momenteel zijn het alleen waarschuwingen.

Sametime 10:

 • Login op meerdere clients (Nu kun je maar op 1 client ingelogd zijn)
 • De mogelijkheid om ook Sametime te mogen gebruiken op je mobiele devices bij de "gratis" Sametime in de IBM Notes licenties

Naast het volgen van sessies en demo's heeft Acuity deelgenomen aan de wereldwijde business partner council. Een op invitation only event, waar de nieuwe general manager IBM Collaboration Manager Bob Schulz aanwezig was. Hij, en andere executives, waren er om te luisteren naar de feedback van de partners en om de strategie te delen. Mijn gevoel na de sessie was positief, veel aandacht komt er op IBM Connections (met IBM Watson), de focus is terug op Domino en er lijkt geluisterd te worden naar de zaken die partners aangeven. Het was ook interessant om te constateren hoe groot Domino is in Azië en Afrika en maakt het me ook duidelijk waarom IBM de focus terug heeft gelegd op Domino.

Security:
Het voordeel van dit grote event was dat we ons ook konden verdiepen in de andere oplossingen van IBM waar we al naar aan het kijken zijn. Dit zijn vooral de security oplossingen voor single-sign-on, two factor authentication en mobile device management. De oplossingen komen uit de cloud en zorgen ervoor dat je geen wachtwoorden meer hoeft te onthouden, een extra controlestap kunt aangeven bij inloggen op applicaties en zorgen er ook voor dat business applicaties op mobiele devices beveiligd zijn, ook al zit je op publieke wifi netwerken. Uiteraard bieden deze oplossingen veel meer functionaliteiten, maar dit is teveel om op te noemen.

We hebben in ieder geval de contacten gelegd, de security mensen weten wie Acuity is en als we hulp nodig hebben kennen we de technische personen. Deze oplossingen bieden nieuwe mogelijkheden voor Acuity (en haar klanten) voor de toekomst.

Uiteraard hebben we ook deelgenomen aan borrels (van onze distributeur, IBM Nederland en IBM Collaborations Solutions), lekker gegeten en hebben we de laatste dag rondgekeken in Las Vegas.
Vele foto's en video's kan ik delen, maar dat doe ik liever in een persoonlijk gesprek.

Als laatste wil ik met name IBM Nederland en Copaco bedanken voor de ondersteuning en begeleiding in een indrukwekkende week Las Vegas.