IBM Sametime Advanced: een "nieuw" onderdeel

Blog
14 Feb 2014
sametime blog 350x250

Een tijdje terug schreef ik over een redelijk onbekend onderdeel van IBM Sametime: de Bandwidth Manager (BWM). Voor mij als techneut een heel logisch onderdeel van IBM Sametime.

Op het moment van schrijven zit ik hier in Orlando tijdens een toplevel sessie van IBM'er Wes Morgan over IBM Sametime implementaties.Ik realiseer me ineens dat we sinds de release van IBM Sametime 9  er een "nieuw" onderdeel bij hebben gekregen, namelijk de Sametime Advanced server."Nieuw"  staat met opzet tussen haakjes. Het was namelijk met een additionele licentie al sinds IBM Lotus Sametime 8.0.2 beschikbaar.

Sinds het uitkomen van Sametime 9.0 is de Advanced server bij de licentie inbegrepen en dat is tijdens presentaties en trainingen ook voor mij wennen. Het verdient namelijk alle aandacht die het kan krijgen. Zeer interessante materie. Vandaar ook deze blog 

 

Waarom maakt de Advanced server zo interessant?  Eindgebruikers krijgen zo veel extra mogelijkheden die hun standaard Sametime client niet levert. Om de belangrijkste te noemen:

- Persistent group chat rooms.

- Broadcast channels

- Location services

- Instant sharing

Indrukwekkende benamingen, maar wat het nu precies behelst? 

Persistent group chat rooms
Een hele mond vol. Kortweg betekent het dat gebruikers in staat zijn om zelf chatruimtes aan te maken die gebruikt kunnen worden om met meerdere personen gesprekken te voeren. Groot verschil met een normale chat met meerdere personen, is dat het gesprek in deze chatroom bewaard blijft totdat de ruimte zelf verwijderd wordt. Hiermee kan bijvoorbeeld een projectteam tijdens periodieke overleggen meteen doorgaan met het vorige gesprek. Dit verschijnt meteen op hun beeldscherm.

Broadcast channels
Iedereen met Sametime chatervaring, kent de announcement functionaliteit. Uitermate geschikt om een (eenzijdige) melding naar een grote groep personen uit te sturen. De melding zal bij de ontvangers als popup venster worden getoond. Broadcast channels biedt dezelfde mogelijkheid voor een vooraf gedefinieerde groep personen. Deze groep personen kan bv een actief projectteam of een complete afdeling zijn. De projectleider of afdelingsmanager hoeft nu  niemand meer vanuit de contactlijst te selecteren, maar  kan meteen vanuit  de broadcast channel de melding direct naar de juiste personen sturen.

Location services
Een ander standaard Sametime onderdeel, dat met Advanced extra functionaliteit krijgt is de location awareness. Location awareness geeft personen de mogelijkheid om hun locatie te delen met anderen. Tot dusver werden deze gegevens bij de gebruikers lokaal op de pc opgeslagen. Sametime Advanced biedt de mogelijkheid om locatiegegevens van individuele personen op de server op te slaan. Een groot voordeel hiervan is dat als collega A op een bepaalde locatie inlogt met zijn Sametime client waarop collega B eerder al ingelogd is geweest en hiervoor locatie gegevens heeft ingevoerd, collega A deze gegevens van collega B door de server toegestuurd krijgt.

Instant sharing
Wie kent niet de situatie, dat een collega thuis aan een document werkt is en telefonisch over dat document overleg wil plegen. Je opent op kantoor een eigen versie van het document en probeert telefonisch via jouw eigen document  je collega te helpen. Sametime heeft uiteraard al lang de mogelijkheid om een screencapture te maken en die dan te versturen, maar hoe makkelijk zou het zijn als je direct op de pc van je collega mee kan kijken? Met Advanced kan dat!  Instant sharing geeft je collega de mogelijkheid om jou een uitnodiging tot Instant sharing te sturen. Wanneer je die accepteert krijg je direct zicht op dat wat jouw collega ziet en zo kun je direct overleg voeren over jouw collega's vraag. Je hebt zelfs de mogelijkheid om de controle over de pc van jouw collega over te nemen en zo direct een aanpassing te maken in datgene waar jouw collega op dat moment mee bezig is.

Kortom, dit IBM Sametime Advanced biedt IBM Sametime gebruikers een aantal hele interessante mogelijkheden om communicatie met collega's een stuk gemakkelijker te maken. Nogmaals, niet vergeten, dit alles zit gewoon bij de Sametime 9 licentie inbegrepen! 

-- Dit blog is geschreven door Robbert Reimus --