Grote stappen maken met Sametime 9

Blog
01 Oct 2013
Ronald Dekkers
Sametime 9 blog 350x250

Met het beschikbaar komen van Sametime 9 zijn er grote stappen gemaakt op een groot aantal functionele en technische gebieden. In aanloop tot de annonceringsdatum heeft Acuity ict deelgenomen aan het beta programma om IBM en de sametime community feedback te leveren. Hierdoor is de kennis benodigd voor een succesvolle implementatie direct beschikbaar gekomen. Onze eigen omgeving is inmiddels geupgrade en onze collega's werken nu samen met onze klanten en partners in de nieuwe Sametime omgeving.

 

 

 

 

visual B

Maar wat is er nu op hoofdlijnen veranderd met Sametime 9? Ten eerste is er voor gezorgd dat het aantal bouwblokken teruggebracht is naar 3 duidelijke blokken (en dus ook de licenties zijn vereenvoudigd!). Het eerste blok is Sametime Communicate waarin de focus ligt op individuele communicatie behoeftes. Alle instant messaging functionaliteit is hiervoor gebundeld en de gebruiker krijgt daarbij toegang tot chat, 1 op 1 audiogesprekken, 1 op 1 videogesprekken, offline berichten en nog veel meer.

 

 

 

Ook de mogelijkheden om de bandbreedte te managen met de Bandwidth Manager en het koppelen middels een SIP trunk naar je telefooncentrale zijn standaard onderdeel geworden van dit blok, zonder additionele licentiekosten. Voeg daarbij nog de beschikbaarheid om  dezelfde functionaliteit via een webbrowser en mobiele apps naast de rich clients. Met de beschikbare API's en plugins van derden krijg je een enorm rijke omgeving. Gebruikers kunnen elkaar op elk device en op elke plaats eenvoudig bereiken, vragen kunnen stellen en kennis delen en verkrijgen.

Het tweede blok is Sametime Conference. Met dit blok creëer je de mogelijkheid om met meerdere partijen online samen te werken. Hiervoor kan zelfs gebruik gemaakt worden van de unieke 'zero download' browser gebaseerde meeting functionaliteit met high definition video, 1 op meer audio/video gesprekken en delen van applicaties en schermen. En alle deelnemers blijven altijd in beeld. Om dit alles nog een stapje hoger te tillen koppel je eenvoudig met video conferencing systemen van b.v. Polycom of andere leveranciers . Dit betekent dat je vanaf iedere locatie deel kunt nemen aan een professionele video conference alsof je zelf in de vergaderruimte zit.

Sametime Complete bundelt de kracht van Communicate en Conference en biedt de totale functionaliteit. Het derde blok is Sametime Unified Telephony. Deze oplossing is blijven bestaan voor de grote(re) organisaties die geavanceerde telefonie mogelijkheden willen aanbieden aan hun gebruikers, gekoppeld aan hun verschillende IP telefonie centrales. Meer informatie over IBM Sametime 9 is te vinden op de website van IBM.

Met al deze veranderingen is ook de licentiestructuur volledig aangepast en hoeft u nu alleen voor de gebruikers uit uw eigen organisatie licenties te kopen. Koppelen met telefonie en communiceren met externen is vanaf nu inbegrepen in de licentie. Dit biedt mogelijkheden om bijvoorbeeld chat toe te voegen aan de customer service website of de verkopers direct te laten reageren op aanvragen die via de chat op de website binnen komen.

Wilt u graag meer weten (of zien) over Sametime 9 en de mogelijkheden aarzel niet om contact met me op te nemen.