De waardevolle parallellen tussen werk en sport

Blog
12 Feb 2018
Ellen van Hattem
tennis blog 350x250

Sinds april vorig jaar ben ik werkzaam bij Acuity als projectmanager en business consultant. Ik werk hier met veel plezier samen met mijn collega’s om klanten te helpen met het implementeren en gebruiken van onze softwareoplossingen. Deze softwareoplossingen zijn voornamelijk gericht op het verbeteren van communicatie en samenwerking.

In mijn vrije tijd ben ik regelmatig op of rondom een tennisbaan te vinden. Dat tennis niet enkel een individuele sport is, wordt elk jaar weer duidelijk tijdens het competitieseizoen. Van jongs af aan kijk ik hier weer naar uit. Dat je samen met je teamgenoten enkele weken de strijd aan gaat om andere teams uit het land te verslaan en vervolgens de dagen af te sluiten met een gezellig hapje en drankje.

 

 

Werk-privé balans
Een belangrijk thema wat bij mij (en veel andere mensen) speelt, is het vinden van de juiste balans tussen werk en privé. Hoe deel je je tijd in, zodat je op je werk productief bent en de gewenste kwaliteit kunt leveren en anderzijds na het werk thuiskomt en nog genoeg energie over hebt voor je sport of hobby’s? Tips en trucs om een goede balans te bereiken zijn online genoeg te vinden en daar wil ik nu dan ook niet dieper op in gaan. Wel vind ik het interessant om eens te kijken wat de parallellen zijn tussen werk en privé. Wat zijn elementen die zowel tijdens de uitvoering van je werk en bij sport of hobby’s van waarde kunnen zijn?

Je kunt het niet alleen!
De eerste belangrijke vaardigheid die waardevol is: samenwerken.
Dit geldt op het werk, maar ook tijdens de tenniscompetitie. Op je werk hebben je collega’s allemaal verschillende expertises, de een is een technisch expert terwijl de ander juist weer functioneel de klant beter kan helpen. Door als collega’s met verschillende vaardigheden samen te werken, kun je projecten kwalitatief tot een beter eindresultaat brengen dan als je het alleen zou moeten doen. Op de baan geldt dit zeker ook tijdens een dubbel, want niet iedereen heeft een sterke forehand of een goede service, maar samen ben je beter bewapend dan alleen. Zelfs in een enkelspel kan het helpen als je samenwerkt, bijvoorbeeld doordat er een teamgenoot langs de baan staat om je te coachen om het beste uit jezelf te halen! Kortom, in welke situatie je ook zit, help elkaar en coach elkaar waar nodig voor betere resultaten.

Communicatie
Uiteraard is het fijn dat ieder mens sterke punten heeft, maar vervolgens is het de kunst om van elkaar te weten welke vaardigheden iemand bezit en hoe je die optimaal kunt benutten. Een belangrijke vaardigheid die nu benodigd is: communicatie. Als je tijdens een project niet bespreekt wat je aan het doen bent of wat er wordt verwacht vanuit de klant, dan zal het moeilijk worden om het project tot een goed einde te brengen. Maar communiceer je op de tennisbaan niet, dan sta je als twee individuen op de baan en wordt het een stuk lastiger om de winst te behalen. Want ja, wie haalt de bal als hij ergens tussen jullie in stuit? Belangrijk dus om met elkaar in gesprek te blijven. Bespreek onzekerheden of onverwachte situaties met de klant en je teamgenoten, luister goed en moedig elkaar aan waar nodig en kom samen tot goede oplossingen.

Omgang met onvoorziene omstandigheden
Naast samenwerken en communiceren met je collega’s of teamgenoten, kunnen er ook onverwachte situaties voordoen. Je kent het wel, een project waar zaken niet helemaal lopen zoals ze van tevoren waren uitgedacht of afgesproken. Ga je je daaraan irriteren, wat ten koste gaat van een positieve sfeer en uitstraling (en uiteindelijk het eindresultaat)? Of ben je flexibel en probeer je er het beste van te maken om tot een zo goed mogelijk resultaat te komen? Er leiden tenslotte meer wegen naar Rome…. Ook op de tennisbaan komen er regelmatig onverwachte omstandigheden voor, wat te denken van een regenbui, de heerlijke zon recht in je gezicht bij een service, een kapotte bespanning of een spierverrekking die opeens opspeelt. Wat doe je dan? Geef je op of maak je er het beste van zover dat mogelijk is in die specifieke situatie? Flexibel zijn is dus een waardevolle eigenschap om zowel zakelijk als privé in te kunnen zetten.

Plezier
Last but not least: plezier maken. Zowel zakelijk als privé wat mij betreft een must! Plezier hebben in het werk wat je doet en het contact met collega’s en klanten zorgt ervoor dat je betere resultaten behaald. Daarna kan je ook met een fijn gevoel naar huis om vervolgens genoeg energie over te hebben om te gaan sporten en plezier te maken met je sportgenoten! Dreigt het plezier te vervagen, neem dan even afstand, praat met elkaar en zoek naar mogelijkheden om het plezier weer terug te brengen, zowel in je werk als op de baan.

Samenwerken, communicatie, een flexibele instelling en plezier, allemaal zeer belangrijke zaken die zowel in het zakenleven als in je privéleven waardevol zijn. Interessant is dat ik nu, tijdens het schrijven van de laatste alinea van dit blog, iets opmerk. Namelijk dat ik, de zaken die Acuity met behulp van software wil optimaliseren bij klanten (samenwerking & communicatie), ook belangrijk vind in mijn privéleven. Kortom, ik zit op mijn plek bij Acuity en blijf met veel plezier projecten uitvoeren, terwijl ik na werktijd regelmatig de tennisbaan opzoek om de gezonde werk-privé balans in stand te houden.